Hvorfor bør du sjekke vesten?

Når var sist du åpnet beskyttelsestrekket på den oppblåsbare redningsvesten, eller sjekket at barnevesten er i riktig vektklasse? En av de viktigste tingene du kan gjøre for å være trygg på sjøen, er å ta en årlig sjekk av vesten. Her forklarer vi hvorfor.

Publisert: 27.03.23

For mange er vår og sommer synonymt med båtliv og vannsport – og det er ikke så rart. Det er lite som slår skjærgårdsidyll og timer på fjorden mellom bratte fjell, enten man padler eller drar ut med båt.

De fleste bruker flyt- og redningsprodukter, og det er veldig gledelig. Men det er ikke alle som vet at man må kontrollere vesten jevnlig for å vite at den faktisk gir den tryggheten man ønsker.

Finn riktig vest

Dersom du vurderer nye vester eller kjøper for første gang, må du finne noen som dekker de ulike behovene du og familien har. Kanskje noen ikke er trygg på egne svømmeferdigheter, mens andre har behov for en lett og sporty vest til padleturer?

For å finne riktig vest, er det spesielt to ting du bør tenke over: svømmeferdigheter og hvor langt fra land vesten skal brukes.

Flytevester holder deg flytende i en mer stående stilling, og skal derfor kun benyttes av de som er svømmedyktige og i nærhet til land. De passer godt til båtturer på fjorden, padling og andre aktiviteter på og ved vannet.

Redningsvester skal hjelpe å snu deg fra mage til rygg i vannet, og holder deg flytende i en mer liggende stilling. Sistnevnte er derfor ypperlig for de som:

  • ikke kan å svømme
  • er på tur alene
  • ferdes langt fra land
  • vil ha den beste sikkerheten

Det siste du bør tenke over, er vektklassen. Du og resten av familien bør bruker vester som passer deres vekt, og dermed har riktig flyteevne.

Unngå falsk trygghet

Når du tar godt vare på flyt- og redningsvester kan de vare i mange år. Men hvis du ikke vedlikeholder vesten, kan den gi en falsk trygghet på sjøen – og det merker du nødvendigvis ikke før det er for sent.

En årlig sjekk av vesten er likevel langt enklere enn man tror, og du kan gjøre det selv ved å følge våre sjekklister.

Guider til sjekk av vester

Oppblåsbare redningsvester

Oppblåsbare redningsvester består av flere komponenter, og krever derfor rutinemessig vedlikehold og kontroll.

Flyt og redningsvester

Flytevester og redningsvester består av et fast flyteelement. Det er derfor ikke mange steg du må gjennom når vesten skal sjekkes.

Baby- og barnevester

Flyt- og redningsvester til barn består av faste flyteelementer. Noe av det viktigste å ta stilling til, er barnets svømmeevne og vekt.

Vask og vedlikehold

Riktig vask, lagring og vedlikehold gir din vest bedre kvalitet, sikkerhet og varighet. Men hvordan vasker man egentlig en redningsvest?