Slik skal vesten sitte

Har du noen gang droppet å feste skrittstroppen, eller brukt en vest som egentlig er for stor og sitter løst? For at redningsvesten skal gjøre jobben, må den brukes riktig. Her forklarer vi hvordan de ulike funksjonene skal brukes, og hvorfor de er viktige.

Belte

Beltet sikrer at vesten holder seg inntil kroppen når du er i vannet, noe som bidrar til god flytestilling. Dersom beltet ikke strammes godt nok, kan du risikere at vesten sitter for løst på kroppen – og da gjør den ikke jobben.

Så hva må du tenke på?

  1. Sørg for å stramme beltet godt. Det skal ikke være plass til mer enn to fingre mellom beltet og livet.
  2. Beltet sitter riktig når det er godt plassert i livet, under ribbeina.
  3. Når du har strammet vesten, bør du sikre den løse delen til beltet, slik at du ikke hekter deg fast. Bruk beltestroppene og eventuelt lommen på ryggen.

Skrittstropp

Hensikten med en skrittstropp er å holde vesten inntil kroppen når du er i vannet, slik at den ikke sklir over hodet. Dette gjør at du får best mulig flytestilling. Vi anbefaler alltid å bruke skrittstropp

De fleste flyt- og redningsvester leveres med skrittstropp, men det kan også kjøpes separat.

  1. Skrittstroppen plasseres mellom bena og strammes.
  2. Du skal ha bevegelsesfrihet og komfort, men stroppen må være stram nok til at den faktisk har en hensikt.

Snorer og detaljer

Sørg for å stramme eller knyte ulike snorer og innstramminger.

Den manuelle utløseren til oppblåsbare redningsvester skal alltid være tilgjengelig, så sjekk at den ligger på utsiden av beskyttelsestrekket.

Trygghet på sjøen

Forskjellen på flytevest og redningsvest

Skal du kjøpe ny vest, men er usikker på hvilken du bør velge? Her kan du lære mer om forskjellen på flytevest og redningsvest.

Hva er Newton og flyteevne?

Har du lagt merke til at vi ofte snakker om Newton (N) og oppdrift, og lurt på hva det er? Det handler om vestens evne til å hjelpe deg å flyte, og er derfor viktig å vite når du skal velge vest.

Slik sjekker du vesten

Noe av det viktigste du kan gjøre for egen sikkerhet, er å sjekke at vesten din faktisk funker slik den skal. Her forklarer vi hvordan.