Forskjellen på flytevest og redningsvest

Skal du kjøpe ny vest, men er usikker på hvilken du bør velge? Eller kanskje du har trodd at alle vester med flyt gjør samme jobben? Her forklarer vi forskjellen på flytevest og redningsvest, og hvorfor det er så viktig for å velge riktig vest.

I vårt sortiment finner du tre typer vester til fritidsbruk:

  • Flytevester.
  • Redningsvester med fast flyt.
  • Oppblåsbare redningsvester.
  • Jakker og fritidsvester med flyt.

Alle er utviklet for å gi deg økt sikkerhet på sjøen, men det er likevel noen viktige forskjeller – spesielt med tanke på hvordan de hjelper deg hvis du faller på sjøen.

I denne saken vil vi blant annet referere til begreper knyttet til oppdrift og newton (N). Ønsker du å vite mer om det? Les vår sak om Newton og flyteevne.

Tradisjonelle redningsvester

En redningsvest har innebygde flyteelementer og en oppdrift på minst 100N. Det vil si at disse vestene sørger for at du holder deg flytende i en mer liggende stilling. De er designet slik at de snur deg fra mage til rygg hvis du faller på sjøen, og den solide kragen sørger for at hodet holdes tilstrekkelig over vann.

Redningsvester bør brukes av barn og voksne som ikke kan å svømme, samt dere som ferdes langt fra land eller er på tur alene.

Oppblåsbare redningsvester

Dette er en type redningsvest uten de tradisjonelle flyteelementene. De består av flere komponenter, blant annet en lunge som blåses opp når vesten kommer i kontakt med vann. Den kan i tillegg blåses opp ved å dra i snoren til utløseren eller ved å bruke munnstykket.

Oppblåsbare vester tas på som en jakke, før du fester beltet rundt livet og skrittstroppen mellom bena. De er lette og svært funksjonelle, og er blant annet mye brukt av de som ferdes i litt større båter.

Vestene bør kun benyttes av de som er svømmedyktige, og ikke barn under 40 kg/140 cm. De kan heller ikke brukes til vannsport eller aktiviteter der du garantert blir våt, da vesten blåses opp i kontakt med vann.

Oppblåsbare redningsvester krever regelmessig sjekk og vedlikehold. Hvis du vil vite mer om de ulike komponentene i en oppblåsbar vest, kan du lese om vestens oppbygging. Vi har også laget en guide som forklarer hvordan du tar en årlig sjekk av oppblåsbare vester.

Flytevester

Flytevester spesielt utvikler for dere som er aktive og ønsker en vest med god bevegelighet. De er lette og funksjonelle, og brukes for eksempel til vannsport eller padling i kano og på SUP.

Den lave vekten gjør likevel at de har mindre flytemateriale enn en tradisjonell redningsvest, og det er nettopp det som er den største forskjellen. Flytevester har nemlig en oppdrift på 50N – halvparten av en tradisjonell redningsvest. Det vil si at de hjelper deg å flyte, men i en mer stående stilling. De har ikke krage som støtter hodet, og heller ikke nok oppdrift til å snu deg fra mage til rygg. Du må derfor klare å hjelpe til selv.

Flytevester skal derfor kun brukes av de som er svømmedyktige og i nærhet til land.

Fritidsplagg med flyt

Et fritidsplagg, som jakke eller vest, kan også fungere godt som et flyteprodukt. Våre jakker og vester er designet for at du skal kunne bære plagget på og ved vannet uten følelsen av å gå med et typisk flyteprodukt. Våre jakker og vester med flyt gir samme oppdrift som en klassisk flytevest, og vil da holde deg flytende i en mer stående stilling.

Plaggene har god bevegelsesfrihet og komfort, og egner seg like godt på dagstur med båten som til en kveld på brygga. De bør kun brukes av de som kan å svømme og i nærhet til land.

Har du arvet eller kjøpt brukt?

Som en huskeregel sier vi at flyt- og redningsvester har en levetid på maks 10 år hvis de er vedlikeholdt. Dette gjør at man kan både arve og kjøpe brukt – men det er viktig å sjekke at vestene fungerer slik de skal før de brukes!

Hvis det er en vest med faste flyteelementer, bør du sjekke at den er like hel. Sjekk også sømmer, belte og skrittstropp. I tillegg bør du teste vesten og sjekke at den fortsatt flyter godt.

Oppblåsbare vester krever en litt nøyere kontroll, og vi anbefaler at du følger våre retningslinjer for sjekk av vest.

Trygghet på sjøen

Slik fungerer oppblåsbare vester

Hvordan fungerer egentlig en oppblåsbar redningsvest og hvilke deler består den av? Her er alt du trenger å vite!

Hvordan skal vesten sitte?

Riktig bruk av vester er viktig for å unngå falsk trygghet. Her har forklarer vi hvordan belter, stropper og snorer brukes, og hvorfor du bør huske det.

Sjekk vesten

Noe av det viktigste du kan gjøre for egen sikkerhet, er å sjekke at vesten din faktisk funker slik den skal. Her forklarer vi hvordan.