Ofte stilte spørsmål

Har du spørsmål om flyt- og redningsutstyr? Eller kanskje du vil lære mer om trygghet på sjøen? Her finner du svar på spørsmål vi ofte får.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Produktveiledning

Hva er levetiden til en vest?

Som mange andre produsenter, forholder vi oss til anbefalingen for levetid for flyt- og redningsvester som er på 10 år. Men den forutsetter at vesten er oppbevart og vedlikeholdt riktig.

Gamle vester går ikke ut på dato, men flyteegenskapene kan bli dårligere med tiden på grunn av ting som slitasje, feil oppbevaring, feil vedlikehold og ytre påvirkninger som sol, saltvann og lignende.

Vester bør sjekkes hvert år, og når du har hatt en vest i mer enn 10 år bør du likevel kjøpe ny for å unngå falsk trygghet.

Hvilken vest anbefaler dere til de som ikke kan å svømme?

Personer som ikke kan å svømme, skal alltid bruke redningsvest – ikke flytevest. Dette gjelder både barn og voksne.

Det aller tryggeste er også at voksne som ikke kan å svømme bruker en redningsvest med faste flyteelementer, ikke oppblåsbar. Dette fordi de oppblåsbare vestene krever riktig vedlikehold for å fungere optimalt, og ting som løs sylinder kan gjøre at den ikke blåser seg opp.

Hva er forskjellen på flytevest og redningsvest?

Kort oppsummert handler det om vestens evne til å hjelpe deg å flyte. Redningsvester anbefales til de som ikke kan å svømme, da de snur deg fra mage til rygg i vannet og sørger for optimal flytestilling.

Flytevester holder deg flytende i en mer stående stilling og krever mer av deg som bruker. Den snur deg for eksempel ikke fra mage til rygg når du faller i vannet, og har ikke krage som støtter hodet.

Les mer om forskjellen på flytevest og redningsvest.

Hva skjer når en vest har vært i vann? Må man kaste den?

Nei, du trenger ikke kaste en vest hvis den har vært i vannet. Flytevester og tradisjonelle redningsvester med faste flyteelementermå spyles med ferskvann og deretter henges opp til tørk. Så kan de brukes igjen.

Hvis du har oppblåsbar vest, må du spyle den med ferskvann før den henges opp til tørk. Når vesten er tørr, må du må du presse luften ut av lungen, sette i ny CO2-sylinder og ny cellulosetablett. Så er det bare å pakke vesten sammen etter instruksene i brukermanualen før du bruker den igjen.

Unntaket er naturligvis hvis vesten fikk skader da du falt på sjøen eller skulle komme deg opp fra vannet. Da må den vurderes, og det som er ødelagt må repareres eller byttes ut.

Hva betyr (N)?

Forkortelsen (N) står for Newton, og er måleenheten for for flyteevne. Den vil gi en indikasjon på hvor mye oppdrift vesten gir deg, og dermed hvor mye hjelp du får til å flyte hvis du faller på sjøen.

Derfor er det viktig å være bevisst på om du velger en flytevest (50N) eller en redningsvest (100N +).

Vil du vite mer? Les hva de ulike klassifiseringene av Newton betyr eller lær mer om forskjellen på flytevest og redningsvest.

Hvordan velger jeg riktig vest?

Det finnes flere typer flyt- og redningsvester:

  • Flytevest
  • Redningsvest
  • Oppblåsbar redningsvest.

Hvilken aktivitet og hvor svømmedyktig du er legger føringer for hvilken vest du bør velge.

Les mer om forskjellen på flyt- og redningsvester.

Hvordan finner jeg riktig størrelse?

Vi har ulike mål på våre produkter, og vi anbefaler derfor at du sjekker ut vår størrelsesguide for veiledning.

Oppblåsbare vester

Hva er de ulike delene i en oppblåsbar redningsvest?

Under beskyttelsestrekket på oppblåsbare vester finner du en lunge, et blåsemunnstykke og en utløser med både cellulosetablett og CO2-sylinder.

Les mer om hvordan oppblåsbare vester fungerer.

Vil oppblåsbare vester funke både i saltvann og ferskvann?

Ja, redningsvester fungerer like bra i ferskvann som saltvann.

Kan oppblåsbare vester brukes på nytt etter de har blåst seg opp?

Ja, det kan de – men du må bytte cellulosetablett og CO2-sylinder.

Det er også viktig at du spyler den med ferskvann før du henger den til tørk. Når vesten er tørr, må du må du presse luften ut av lungen, sette i ny CO2-sylinder og ny cellulosetablett. Så er det bare å pakke vesten sammen etter instruksene i brukermanualen før du bruker den igjen.

Unntaket: Hvis vesten fikk skader da du falt på sjøen eller skulle komme deg opp fra vannet, må du vurdere om den ødelagte delen kan byttes ut eller om du må kjøpe ny.

Hvordan bytter jeg cellulosetablett og CO2-sylinder?

Dette varierer litt fra vest til vest, da de har ulike utløsere. Vår guide til sjekk av oppblåsbare vester viser hvordan du bytter komponenter på den utløseren vi bruker mest. I tillegg kan du se våre veiledningsfilmer for resetting av andre vester.

Frakt og levering

Vi samarbeider med Bring for frakt og levering. Normal leveringstid er 1-3 arbeidsdager avhengig av distanse.

Hva koster frakten?

Vi tilbyr fri frakt på alle ordre over 500 kr.

Hvis ordren din er under 500 kr, koster frakt 99 kr.

Kan jeg spore ordren min?

Du kan til enhver tid spore din ordre gjennom Bring sin sporingsløsnng. Bruk sendingsnummeret som er oppgitt i bekreftelsen. Skulle det oppstå problemer underveis, må du ikke nøle med å ta kontakt med oss.

Kontakt oss

Finner du ikke svar på spørsmålet ditt over? Eller kanskje du har spørsmål om ordren din? Da er det bare å sende oss en e-post, så hjelper vi deg.