Slik fungerer oppblåsbare vester

Hvordan fungerer egentlig en oppblåsbar redningsvest og hvilke deler består den av?

Oppblåsbare redningsvester har flere komponenter som krever regelmessig kontroll og utskiftning. Du kan enkelt sjekke og vedlikeholde vesten selv. Hvis du må bytte komponenter, kan du kjøpe reservedeler i vår nettbutikk.

Innsiden av en oppblåsbar redningsvest

Våre oppblåsbare vester består av disse komponentene:

  • En lunge som blåser seg opp i kontakt med vann.
  • En utløser med cellulosetablett og CO2-sylinder.
  • En manuell utløsersnor, et munnstykke.
  • Fløyte.
  • Løftestropp.

Ved å åpne beskyttelsestrekket og pakke ut vesten, får du et overblikk over vestens innside. Det ser omtrent slik ut, bare at vår illustrasjon viser en lunge som er blåst opp.

Utløseren

Utløseren i oppblåsbare vester består av en CO2-sylinder og en cellulosetablett. Når vesten og cellulosetabletten kommer i kontakt med vann, vil cellulosen ekspandere og presse en tynn knivspiss inn i sylinderen. Dette gjør at lungen blåses opp.

Våre vester har ulike utløsere, og de avgjør hvilke reservedeler du trenger hvis du må bytte en komponent.

MK5 / UML

Tilhørende komponenter:
CO2-sylinder 24 gr / 33 gr / 60 gr.
Cellulosetablett UM.

V5000 / HR

Tilhørende komponenter:
CO2-sylinder 24 gr / 33 gr / 60 gr.
Cellulosetablett HR.

ALPHA / HR

Tilhørende komponenter:
CO2-synlinder 24 gr / 33 gr / 60 gr.
Cellulosetablett HR.

PRO F1 / HR

Tilhørende komponenter:
CO2-sylinder med bajonettkobling 33 gr / 60 gr.
Cellulosetablett HR.

Pro Sensor Elite

Tilhørende komponenter:
CO2-sylinder 33 gr / 60 gr.
Cellulosetablett UM for
Pro Sensor Elite.

MK2 Pro Sensor / UML

Tilhørende komponenter:
CO2-sylinder 33 gr / 60 gr.
Cellulosetablett UM.

CO2-sylinder

Alle oppblåsbare vester har en sylinder som består av CO2-gass. Denne brukes til å fylle lungen med luft når du faller i vannet. Vi har sylindere på 24 gram, 33 gram og 60 gram. Hvis du er usikker på hva din vest trenger, står det på innsiden av vesten.

CO2-sylinderen har ingen utløpsdato, men den må likevel skiftes hvis vesten har blåst seg opp eller hvis sylinderen er skadet. Vi anbefaler derfor at du alltid sjekker sylinderen når du kontrollerer vesten før båtsesongen starter. Da bør du sjekke at den ikke har en synlig perforert topp, mye rust, bulker eller lignende.

Du bør også sjekke at sylinderens totalvekt stemmer med vekten den skal ha. Riktig vekt er gravert på sylinderen eller står oppgitt på innsiden av beskyttelsestrekket. Dette gjøres for å være sikker på at det ikke lekker luft, og du kan enkelt bruke en kjøkkenvekt når du veier.

Når du sjekker vekten, er det også viktig å være obs på at du forholder deg til riktig verdi. Sylinderen har nemlig gravert både vekten på gassen (eks. 33 GRAMS Co2) og totalvekten på gass og sylinder (eks. MIN.GR.WT 138.0 g). Du må se på sistnevnte, nemlig totalvekten på gass og sylinder.

Brukte sylindere kan resirkuleres som glass og metall. Ulike typer sylindere krever tilhørende cellulosetablett (se eget avsnitt).

Cellulosetablett

I vår nettbutikk har vi cellulosetabletter fra to ulike leverandører: United Moulders (UML) og Halkey Roberts (HR). Disse tablettene er merket på to forskjellige måter.  

United Moulders (UML) 

Cellulosetabletten er merket med måneden og året den må skiftes (maks levetid 3 år). Vi anbefaler at du sjekker vesten og cellulosetabletten hvert år. Brukte tabletter kan resirkuleres som plast og metall. 

Halkey Roberts (HR) 
Cellulosetabletten er merket med produksjonsdag, måned og år. Produsenten anbefaler at tabletten skiftes ut senest innen tre år etter datomerkingen. Regatta anbefaler at du skifter tabletten hvert år. Brukte tabletter kan resirkuleres som plast og metall.

Dersom vesten har vært i kontakt med vann og utløst må du ha ny cellulosetablett. Bytt heller cellulosetablett for ofte enn for sjeldent.

Trygghet på sjøen

Hva er Newton (N) ?

Har du lagt merke til at vi ofte snakker om Newton (N) og oppdrift, og lurt på hva det er? Det handler om vestens evne til å hjelpe deg å flyte, og her forklarer vi hvordan.

Sjekk vesten

Noe av det viktigste du kan gjøre for egen sikkerhet, er å sjekke at vesten din faktisk funker slik den skal. Her forklarer vi hvordan.

Sjøvettreglene

Sunn fornuft og sjøvett er avgjørende for et trygt og hyggelig båtliv. Skal du ferdes på sjøen anbefaler vi at du setter deg godt inn i sjøvettreglene.