Vestens oppbygging

Hvordan fungerer egentlig en oppblåsbar redningsvest og hvilke komponenter består den av?

Oppblåsbare redningsvester består av flere komponenter som krever regelmessig kontroll og utskiftning for at vesten skal være trygg, beholde kvaliteten og ha så lang levetid som mulig. Med god forståelse for vestens oppbygning og funksjonalitet klarer du på egenhånd å gjøre en grundig sjekk av vesten og skifte ut deler etter behov.

På innsiden av en oppblåsbar redningsvest

Den oppblåsbare vesten består av en lunge som blåser seg opp i kontakt med vann, en utløser som består av en cellulosetablett og Co2 sylinder, en manuell
utløsersnor, et munnstykke, en fløyte og en løftestropp.

Ved å åpne beskyttelsestrekket, pakke ut vesten og blåse opp lungen manuelt med det røde munnstykket får du et overblikk over vestens innside.

Utløseren

Utløseren i den oppblåsbare vesten består av en Co2-sylinder og en cellulosetablett. Når vesten og cellulosetabletten kommer i kontakt med vann, vil cellulosen ekspandere og presse en tynn knivspiss inn i sylinderen.

MK5 / UML

Tilhørende komponenter:
Co2 Sylinder 24 gr / 33 gr / 60 gr.
Cellulosetablett UM.

V5000 / HR

Tilhørende komponenter:
Co2 Sylinder 24 gr / 33 gr / 60 gr.
Cellulosetablett HR.

ALPHA / HR

Tilhørende komponenter:
Co2 Synlinder 24 gr / 33 gr / 60 gr.
Cellulosetablett HR.

PRO F1 / HR

Tilhørende komponenter:
Co2 Sylinder 33 gr / 60 gr - med bajonett kobling.
Cellulosetablett HR.

Pro Sensor Elite

Tilhørende komponenter:
Co2 Sylinder 33 gr / 60 gr.
Cellulosetablett UM for
Pro Sensor Elite.

MK2 Pro Sensor / UML

Tilhørende komponenter:
Co2 Sylinder 33 gr / 60 gr
Cellulosetablett UM.

Sylinderen består av nok Co2-gass til å fylle lungen i vesten med luft.

Ulike type sylindere krever tilhørende cellulosetablett. Her ser du våre komponenter:

CO2 Sylinderen

Co2 sylinderen må skiftes når vesten er utløst eller sylinderen er skadet eller defekt. Regatta har sylindere på 24 gram, 33 gram og 60 gram. Du kan sjekke hva din vest krever på innsiden av beskyttelsestrekket av vesten din.

Sylinderen sjekkes visuelt for skader og slitasje som for eksempel synlig perforert topp, rust, bulker og lignende. Sylinderens totalvekt skal stemme med angitt vekt gravert
på sylinderen eller på innsiden av beskyttelsestrekket til vesten. Dette kan du
kontrollere ved å legge sylinderen på en nøyaktig kjøkkenvekt.

Sylinderen har gravert både vekten på gassen (eks. 33 GRAMS Co2) og totalvekten på gass og sylinder (eks. MIN.GR.WT 138.0 g). Man skal forholde seg til sistnevnte, totalvekten på gass og sylinder. Totalvekten på sylinderen kan variere fra produksjon til produksjon.

Co2 sylinderen har ingen utløpsdato, men må erstattes etter at vesten har vært i kontakt med vann og utløst, eller ved mangler og feil.

Brukte sylindere kan resirkuleres som glass og metall.

Cellulosetabletten
Regatta bruker to ulike leverandører av tabletter: United Moulders (UML) og Halkey Roberts (HR). Disse tablettene er merket på to forskjellige måter.  

United Moulders (UML) 
Cellulosetabletten er merket med måneden og året den må skiftes (maks levetid 3 år). Regatta anbefaler at du sjekker vesten og cellulosetabletten hvert år. Brukte tabletter kan resirkuleres som plast og metall. 

Halkey Roberts (HR) 
Cellulosetabletten er merket med produksjonsdag, måned og år. Produsenten anbefaler at tabletten skiftes ut senest innen tre år etter datomerkingen. Regatta anbefaler at du skifter tabletten hvert år. Brukte tabletter kan resirkuleres som plast og metall. 

Dersom vesten har vært i kontakt med vann og utløst må du ha ny cellulosetablett. Bytt heller cellulosetablett ofte, enn for sjelden.

Regatta tipser:

Skift cellulosetablett

Vestens cellulosetablett har en holdbarhet på maks 3 år. For å være sikker på at vesten fungerer som den skal bør holdbarheten på tabletten sjekkes hvert år sammen med din årlige sjekk av vesten.