Gjør deg klar for båtsesongen

Det er mange som bruker våren til å gjøre båten klar for årets sesong. Motoren kontrolleres, skroget vaskes og solkremen handles inn. Men er det andre ting du bør huske?

Det er lett å kaste loss så fort båten er klar, men det er også viktig å ta en titt på flyteutstyret. Fra hvordan du sjekker vester til hva du må tenke på når du velger vest – her er tips til ting du kan gjøre for å være trygg på sjøen. 

Finn riktig vest

Skal du kjøpe ny vest, men er usikker på hvilken du bør velge? Eller kanskje du har trodd at alle vester med flyt gjør samme jobben? Våre vester har ulike formål og egenskaper, så det viktigste er å finne en som dekker dine behov. Under finner du en kort forklaring, men du kan også lese mer om forskjellen på flytevester og redningsvester.

Flytevester

Sporty vester som holder deg flytende i en mer stående stilling. De har ikke de samme egenskapene som redningsvester, og bør kun brukes av de som er svømmedyktige.

Redningsvester

Redningsvester vender deg raskt fra mage til rygg, og har nakkeputer som sørger for at hodet alltid er over vann. De som ikke kan å svømme, bør alltid bruke redningsvest.

Oppblåsbare redningsvester

Disse vestene har en lunge som blåses opp når vesten kommer i kontakt med vann. De er lette og komfortable på, men bør kun benyttes av de som er svømmedyktige.

Har du sjekket vesten?

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å holde deg trygg på sjøen, er å sørge for at vesten funker slik den skal – uansett om du har flytevest, redningsvest eller oppblåsbar redningsvest. Du kan trygt gjennomføre sjekken hjemme ved å følge stegene i vår sjekkliste.

Hva er Newton og flyteevne?

Har du lagt merke til at vi ofte snakker om Newton (N) og oppdrift, og lurt på hva det er? Det handler om vestens evne til å hjelpe deg å flyte, og her forklarer vi hvordan.

Slik skal vesten sitte

Riktig bruk av flyt- og redningsvest er avgjørende for din trygghet. Sørg for at vesten sitter godt, er i riktig vektklasse og at de ulike delene brukes riktig.

Kan du sjøvettreglene?

Sunn fornuft og sjøvett er avgjørende for et trygt og hyggelig båtliv. Vi anbefaler at alle som ferdes på sjøen setter seg godt inn i sjøvettreglene.