En person viser frem en AIS-sender, iført oppblåsbar redningsvest fra Regatta

Hva er AIS-sender, og hvorfor bør alle fiskere bruke det?

Fiskeri er en av de viktigste næringene i Norge, men arbeidsdager på havet er ikke uten risiko. Når uhellet først er ute, er hvert sekund livsviktig. Så hvordan kan man redusere tiden det tar å finne den som har falt på sjøen? Svaret kan være at alle fiskere må bruke AIS-sender.

Publisert: 17.03.23

Fra høye bølger og iskalde temperaturer til sterke strømmer under vann – havet er en mektig naturkraft som ikke tar hensyn til menneskeliv. Likevel er det mange som har nettopp sjøen som sin arbeidsplass.

Med jevne mellomrom sier de farvel til nære og kjære, kaster loss og blir borte i flere uker. Så kommer båten tilbake med førsteklasses sjømat som selges i inn- og utland. Dessverre er det ikke alle fiskerne som kommer hjem.

Norges farligste yrke

Forskningsinstituttet SINTEF Ocean er en av organisasjonene som ser nærmere på hvordan vi kan utnytte havet på en bedre og mer bærekraftig måte. Et av områdene de forsker på, er risiko knyttet til arbeid om bord fiskebåter.

– Ulykkesstatistikken viser at fiskeri og havbruk er Norges mest risikoutsatte yrker målt i antall arbeids- og dødsulykker i forhold til hvor mange som jobber i næringene, sier forskningsleder Ingunn Marie Holmen.

Hun forteller at det har vært slik siden SINTEF Ocean startet å registrere dødsulykker i fiskeri og havbruk på 1980-tallet, og at de jobber med å kartlegge årsaker til arbeidsulykker og utvikle tiltak i samarbeid med næringsaktører for å minimere denne risikoen.

I januar i år ble det klart at regjeringen har etablert en nullvisjon til havs, og at Sjøfartsdirektoratet skal jobbe med en handlingsplan. Flere har uttrykt sine tanker om potensielle tiltak, og Norsk Sjømannsforbund sier til NRK at AIS-sendere burde bli påbudt. Men hva er det og hvorfor burde man ha det?

Gjør det enklere å lokalisere mannskap

Når uhellet først er ute, kan en AIS-sender gjøre det enklere å finne igjen de savnede. AIS står for «automatisk identifikasjonssystem», og senderen kan monteres i redningsvesten.

Hvis noen faller på sjøen, vil senderen aktiveres i det vesten blåses opp. Da vil den også sende ut et nødsignal som kan plukkes opp av båter, fly og redningshelikoptre med AIS-mottakere. Slike sendere kan derfor utgjøre en stor forskjell når redningsaksjoner pågår – men de er ikke påbudt.

Flere Regatta-kunder velger AIS-sendere

Majoriteten av våre vester er kompatible med AIS-sendere, både de vestene som brukes av profesjonelle og de som brukes av vanlige båtfolk.

Stadig flere av våre kunder og forhandlere ønsker å sette fokus på dette. De siste til å kjøpe vester i kombinasjon med AIS-sendere, er NOFI Butikken. De leverer arbeidsbekledning, verneutstyr, fiskeredskaper og sikkerhetsutstyr til fiskebåter langs kysten.

– Vi har alltid hatt fokus på flyt og sikkerhet for våre kunder. Fiskere som jobber langs kysten har krevende forhold, og risikoen for ulykker er alltid til stede. Nå ønsker vi å tilby en pakkeløsning med Regatta Prosafe og MOB1 AIS-sender, forklarer Daniel Benonisen, Salgs- og markedsleder i NOFI Tromsø.

Han forteller at deres primærkunder er profesjonelle fiskere, og at vestene de har bestilt skal brukes av de som jobber på trålbåter og krabbebåter.

– Vårt mål er å tilby sikkerhetsløsninger for våre kunder og trygge deres arbeidsvilkår på best mulig vis, sier Benonisen.

Unge fiskere setter fokus på sikkerhet

AIS-sendere har vært mye omtalt den siste tiden, men ikke bare i media. Mange fiskere snakker også om dette når de er på sjøen. Noen har også tatt valget om å betale for slike sendere av egen lomme. En av dem er 23 år gamle Theodor Tømmerdal.

– Det er kanskje ikke påbudt, men senderen gjør at jeg føler meg litt tryggere på jobb i Barentshavet, forklarer han.

Tidligere i år falt en mann over bord i de havområdene, og Tømmerdal vet godt hvilke utfordringer som møter redningsarbeiderne.

– Det er helt mørkt og høye bølger i Barentshavet på denne tiden av året. En AIS-sender hadde gjort jobben enklere og økt sjansen for å finne den savnede. Jeg håper det blir påbudt, avslutter han.

Trygghet på sjøen

Slik sjekker du vesten

Noe av det viktigste du kan gjøre for egen sikkerhet, er å sjekke at vesten din faktisk funker slik den skal. Her forklarer vi hvordan.

Sjøvettreglene

Sunn fornuft og sjøvett er avgjørende for et trygt og hyggelig båtliv. Skal du ferdes på sjøen anbefaler vi at du setter deg godt inn i sjøvettreglene.

Slik fungerer oppblåsbare vester

Hvordan fungerer egentlig en oppblåsbar redningsvest og hvilke deler består den av? Her er alt du trenger å vite!