Riktig valg av flyt- og redningsvest

Det finnes flere typer flyt- og redningsvester: Flytevest, redningsvest og oppblåsbar redningsvest. Hvilken aktivitet og hvor svømmedyktig du er legger føringer for hvilken vest du bør velge.

Flytevest

En flytevest er en vest med faste flyteelementer. Vesten er lett og funksjonell, men har ingen krage som støtter hodet. Under bruk vil vesten holde deg flytende i en mer stående stilling. Forskjellen på en flytevest og en redningsvest er primært at en redningsvest vil snu deg fra mage til rygg, ha større oppdrift og gi støtte til hodet.

Flytevester er for barn og voksne som er svømmedyktige eller skal være i nærhet av land. De egner seg godt til aktivitet på, ved og i vannet, da de har større bevegelsesfrihet enn typiske redningsvester.

I motsetning til en oppblåsbar redningsvest som også gir god bevegelsesfrihet, vil du unngå at vesten løser seg ut i kontakt med vann og like mye vedlikehold. Derfor egner en flytevest seg godt til vannaktiviteter der du gjerne er både i og på vannet, som kayak, SUP og vannski.

Redningsvest

En redningsvest er en vest med krage som gir støtte til hodet. Vesten inneholder faste flyteelementer som holder deg flytende, og vestens oppdrift (Newton) er høyere enn i en flytevest. Vestens oppgave er å snu deg fra mage til rygg, samtidig som kragen holder hodet tilstrekkelig over vann.

Redningsvester egner seg spesielt godt for barn og voksne som ikke er svømmedyktige. På turer langt fra land anbefaler vi alltid å velge redningsvest fremfor en flytevest.

Oppblåsbar redningsvest

Oppblåsbare redningsvester er funksjonelle i bruk og består av et beskyttelsestrekk med en oppblåsbar lunge inni. Vesten tas på som en jakke før du fester beltet rundt livet og skrittstroppen mellom beina.

Når vesten kommer i kontakt med vann løses den automatisk ut og lungen blåser seg opp. Oppblåsbare redningsvester snur deg fra mage til rygg og holder hodet ditt tilstrekkelig over vann. Vesten kan i tillegg løses ut manuelt ved å dra i snoren eller blåses opp ved hjelp av munnstykke.

Oppblåsbare vester egner seg best for større barn og voksne som er
svømmedyktige, og er spesielt godt egnet til båtlivet.  

Oppblåsbare redningsvester krever regelmessig sjekk og vedlikehold.

Fritidsplagg med flyt

Et fritidsplagg, som en jakke eller vest, kan også fungere godt som et flyteprodukt. Våre jakker og vester er designet for at du skal kunne bære plagget på og ved land uten følelsen av å gå med et typisk flyteprodukt. Vestene og jakkene inneholder flyteelementer som gir samme oppdrift som en klassisk flytevest.

På samme måte som en klassisk flytevest vil plagget holde deg flytende i en mer stående stilling. Disse plaggene egner seg svært godt til fritidsbruk og båtlivet, plaggene kan brukes av svømmedyktige og på turer i nærhet av land. De har god bevegelsesfrihet og komfort, og fungerer like godt på dagstur med båten som til en kveld på brygga.

Kjøpe brukt eller arve en vest

Noen ganger arver man en flyt- eller redningsvest fra familie og venner, overtar eller kjøper en båt med vester som følger med eller kjøper brukt. Før du tar disse i bruk er det viktig å sjekke flyteelementene, uavhengig av om det er en oppblåsbar redningsvest, en flytevest eller en redningsvest med fast flyt. Flyteelementer kan forringes etter mange års bruk. Som huskeregel sier vi at flyt- og redningsvester har en levetid på ca 10 år, forutsatt at den er riktig vedlikeholdt og oppbevart.

Arver du en vest eller kjøper en brukt vest er det lurt å sjekke at den fortsatt flyter godt, at sømmer, belte og skrittstropper er intakte og fungerer som de skal. Ta gjerne vesten på personen og test at den flyter under kontrollerte forhold.