Regatta Crew til VM i skreifiske

Hvert år arrangeres en av verdens største fiskekonkurranser i Lofoten, nemlig VM i skreifiske. Et av lagene som deltar i år, er en guttegjeng som har kalt seg Regatta Crew. Bli bedre kjent med dem og få deres beste tips til hvordan du kan forberede deg til slike konkurranser.

Alle bildene i denne saken er tatt av guttene i Regatta Crew.

I vintersesongen migrerer skreien fra Barentshavet til norske fjorder for å gyte, og dette er et av årets høydepunkter for alle som liker å fiske. Selv om du kan oppleve skreifisket sørover i landet, er det ekstra populært å ta med fiskesnøret nord for polarsirkelen.

En av verdens største fiskekonkurranser

I Lofoten arrangeres VM i skreifiske, og hvert år reiser flere tusen mennesker til Svolvær i håp om å dra opp den største torsken. De åtte guttene i Regatta Crew er noen av dem.

– VM i skreifiske er på alle måter en hyllest til Lofoten, lokalbefolkningen, fiskeren, havet, fiskerkona og torsken. Skreifisket har betydd enormt mye for Norge som nasjon, og verdensmesterskapet er et arrangement der alle kan få muligheten til å oppleve denne historiske tradisjonen, forklarer Lars Magnus Tangen.

Han forteller at flere av guttene i Regatta Crew deltok i fjor. De skjønte fort at dette var noe de ville gjøre igjen, men da med noen forsterkninger i laget.

– Vi kan røpe at det ble lite fisk i fjor, og en i mannskapet fikk ikke et eneste napp. Lokalbefolkningen mente det skyldtes «dårlig haill», sier han.

Regatta Crew

Guttegjengen representerer steder som Sandnes, Fredrikstad, Sarpsborg, Lørenskog, Bodø og Harstad, og består av folk som til vanlig gjør helt andre ting. Alle kjenner noen i mannskapet, men dette er første gangen alle møtes.

Så, hvem er de?

Runar (29 år)

Tidligere svømmer, født og oppvokst i Bodø. Familien er fra Svolvær, så han kaller seg lofotværing. Sier selv at han er latterlig dårlig til å fiske, selv om han har ekte lofotfiskere i familien. Til vanlig jobber han som aksjemegler i New York.

Martin (30 år)

Tidligere toppsvømmer fra Fredrikstad, som nå jobber i Gjensidige Forsikring. Selv om stjernetegnet er «fiskene», men har ingen forutsetninger for å være en god fisker. Satser på godt haill.

Harald (31 år)

Bor og jobber i Harstad. Fra Oslo, men hørte Tore Hund kalle og ble ekte nordlending. Liker seg godt i fjellet, både med og uten ski på bena. Store ambisjoner om å hale inn skrei! 

Tony (32 år)

Bor i Harstad og jobber på plattform i Nordsjøen. Fritiden går til topptur, snowboard, klatring og fridykking. Har som mål å få kaffetorsken. Styrker er selvinnsikt og kunnskap om egne begrensninger.

Ole (32 år)

Fra Sarpsborg, men bor og jobber i Harstad. Fritiden går med til fotball, golf og fisketurer. Melder seg klar til tjeneste.

Magnus (32 år)

En lat ultraløper som bor i Sarpsborg. Bruker fritiden på jakt og fiske sammen med «bikkja» Max.

Lars (30 år)

Kommer fra Lørenskog og jobber til daglig med næringseiendom i Malling & Co. Aktiv løper som liker å reise, samt å kjøre motorsykkel rundt omkring i Norge. Den eneste av gutta som ikke fikk napp i fjor.

Gaute (30 år)

Kommer fra Sandnes og jobber som prosjektingeniør i Moreld Apply. Golfer om våren og jakter om høsten, og skal nå (endelig) utforske havfiskets hemmeligheter.

Hvorfor Regatta Crew?

De som deltok på VM i fjor, fikk låne utstyr via familien til Runar i Svolvær. Dette var fra Regatta, og gjengen oppdaget fort at bekledningen hadde mye å si for opplevelsen.

–  Vi holdt oss varme og tørre til tross for det nordnorske været, og var veldig fornøyde med kvaliteten. På turen la vi også ut litt bilder, og kom da i kontakt med Regatta, forklarer Lars.

Han forteller videre at mannskapet valgte Regatta Crew som lagnavn siden Regatta har skreddersydd og levert årets «uniform».

– Det var et enkelt valg, for vi vet at Regatta er en kvalitetsleverandør med lang erfaring innen flyt- og redningsutstyr.

Uniformen til mannskapet

– Vi har Harbour flytebukse, som er spesielt utviklet for de som ønsker fordelene med en flytedress, men samtidig ønsker fleksibilitet og muligheten til å ta av/på lag med klær på overkroppen, forklarer Lars.

Buksen kombinerer de med Fjord fritidsjakke. Den har fastflyt og fungerer til bruk både på og ved sjøen.

– I tillegg kommer vi til å bruke SharpSafe oppblåsbar redningsvest. Den gir økt sikkerhet i kombinasjon med jakken og buksen, i tillegg til at vi kan bruke den utenpå en ullgenser hvis det er for varmt med jakke.

En helg dedikert til skreifisket 

Lars forklarer at torsketoget arrangeres fredag 24. mars, der barn og unge fra Solvær skole markerer skreifisket og betydningen det har. Denne dagen starter også Lofotcupen, før VM i skreifiske går av stabelen lørdag.

Da får hver båt fem timer på seg til å dra opp skrei fra skipperen markerer fiskestart. Deretter skal fisken veies, før det deles ut premie til det laget og den fiskeren som har fått den største fangsten.

– Og det blir jo forhåpentligvis oss i Regatta Crew, sier Lars.

Regatta Crew gleder seg til helgens konkurranse, og håper at det er mange som deltar. Er du en av dem? Eller kanskje du har lyst å være med neste år?

Her får du mannskapets beste tips til hva du kan gjøre for å få en best mulig opplevelse.

Slik planlegger du til VM i skreifiske

Guttene i Regatta Crew er klare på en ting: sett av tid i kalenderen så fort arrangører annonserer dato. For noen vil turen innebære å søke om fri fra jobb og noe reising.

Så må man sørge for at man har nødvendig utstyr. For nye deltakere er det greit å være oppmerksom på at man må ha flytedrakt/vest for å få delta på VM, og vi i Regatta anbefaler alltid at man kombinerer flytedrakt og oppblåsbar redningsvest på denne tiden av året. I tillegg er det kun lov å bruke fiskestang eller håndsnøre – ikke fiskehjul eller andre hjelpemidler.

Og hva trenger man av diverse ting?

Her er pakkelisten til Regatta Crew:

  • Flytebukse.
  • Fritidsjakke med flyt.
  • Redningsvest.
  • Fiskestang eller håndsnøre: Vi anbefaler på generelt grunnlag å ha med ekstra sluk og snøre ;)
  • Superundertøy eller ull.
  • Gode og varme hansker (kan være smart med to par)
  • Støvler som ikke er glatte og gode fritidssko.
  • Solbriller, lue og buff.
  • Sekk med nistepakke og termos med varm kaffe.
  • Kniv / Leatherman.
  • Personlige eiendeler som man vil ha med på tur, som telefon.

­– Våre beste råd, er å kle seg godt, ha med ekstra hansker og respektere havet og de mer erfarne fiskerne. Det viktigste tipset for å få fisk er å lytte til skipperen / kapteinen, og selvfølgelig høre hva mannskapet om bord har av tips og triks (de har vært ute en eller to ganger før). Det lønner seg å stille spørsmål og søke kunnskap hos de lokale. De har tross alt livnært seg av fiske i generasjoner, sier Lars.

Han legger til: – Et siste tips, er å ha med ekstra sluk, snøre og en leatherman. Vi mistet både sluk og snøre i fjor (uten å nevne navn), men da var vi så heldige å få låne av noen andre om bord på båten.

Og hvis man får fisk, hva kan man bruke den til?

– Det som kanskje er den mest kjente retten med skrei, er skreimølje. Det smaker helt fantastisk.

Regatta tipser:

Sjekk vesten

Uavhengig av om du har flytevest eller oppblåsbar redningsvest, anbefaler vi en årlig sjekk av vesten.