Sjur har sjekket flere hundre redningsvester:
– Det er spesielt én gruppe som skiller seg ut
Som mannskap på Regattabåten sommeren 2023 sjekket Sjur redningsvester langs kysten. – Mange foreldre blir sjokkert når de innser at barnas oppblåsbare vester ikke ville fungert om uhellet var ute, sier han.
– Det er flere som får seg en støkk når vi sier at vesten ikke hadde fungert om uhellet hadde vært ute og de havnet på sjøen.
Ålesunderen Sjur Kleive blir stille et øyeblikk, og tenker seg om.
– Det gjelder særlig foreldre som oppdager at de oppblåsbare vestene til barna ikke ville fungert. Å sjekke redningsvestene kan faktisk redde liv.
Sjur vet hva han snakker om. Som mannskap på Regattabåten brukte han og kaptein Fredrik Worren fjorårets sommerferie på å sjekke redningsvestene til 1500 båtfolk på Sør- og Østlandet.


Gambler med egen sikkerhet
Å sjekke vesten er en viktig del av livet på og ved sjøen. Det gjelder spesielt oppblåsbare redningsvester, siden alle komponentene er skjult bak beskyttelsestrekket.
Utløseren i oppblåsbare vester består av en CO2-sylinder og en cellulosetablett. Når cellulosetabletten kommer i kontakt med vann, vil cellulosen ekspandere og presse en tynn nål inn i sylinderen. Dette gjør at vesten blåses opp.
– Selv om vesten ser bra ut på utsiden, kan lungen eller CO2-sylinderen være ødelagt. Cellulosetabletten kan også være utgått på dato, da den har en maks holdbarhet på 3 år. Dette er ting som kan gjøre at vesten ikke blåser seg opp, forklarer Sjur.
Du må derfor fjerne beskyttelsestrekket for å inspisere de ulike komponentene, forteller han. Sjur tror mange er redde for å gjøre noe feil.
– Det er det ingen grunn til, for det er overraskende enkelt. Hvis du bruker den samme oppblåsbare vesten år etter år uten å sjekke den, gambler du egentlig med egen sikkerhet.

Frister med gratis sjekk
Ønsket til Sjur og årets mannskapet på Regattabåten, er at alle skal være trygge når de nyter deilige feriedager langs kysten.
– Vi møtte flere som har sjekket vesten sin hos Regattabåten i mange år, og som har det som en fast del av ferieplanene, forklarer Sjur.
Skrekkeksemplene tilhører ifølge Sjur de som selvsikkert annonserer at de ikke trenger å sjekke vesten. De har gjerne en trofast vest som de har brukt i flere år, som de stoler på og som de tror de har tatt godt vare på.
– Når vi har ligget i kai, har vi gjerne tatt oss en runde og spurt båtfolket om vi skal sjekke vestene for dem. Da må det litt overtalelse av typen “det er jo helt gratis” til før vi får lov. Da er det mange som har fått seg en ubehagelig overraskelse, forteller Sjur.
– Vi har funnet vester hvor CO2-sylinderen hadde rustet eller hvor det rett og slett manglet sylinder. Flere hadde også vester hvor cellulosetabletten hadde gått ut på dato for mange år siden, eller hvor vesten hadde blåst seg opp uten at eieren hadde merket det.

Falsk trygghet
En som fikk seg en støkk da vesten ble sjekket, er Navn Navnesen. Som ivrig seiler er den oppblåsbare vesten en fast følgesvenn.
– Det jeg ikke tenkte på er hvor hardt det kan gå for seg i bølgene, og hvordan det kan påvirke utstyret jeg har på meg.
Da vesten først ble åpnet, viste det seg at CO2-sylinderen hadde løsnet fra utløseren, og nå lå løst inne i vesten.
– Jeg seiler mye alene, og hadde jeg havnet på sjøen ville ikke vesten min blåst seg opp.

Tips!
CO2-sylinderen må alltid være godt fastskrudd for at vesten skal blåse seg opp, og det er noe du bør kontrollere med jevne mellomrom – men det kan være lett å glemme. Derfor tilbyr Regatta sylindersikringen Safe Lock.
Dette er et lite produkt som du enkelt kan montere i vesten på egenhånd. Safe Lock «låser» CO2-sylinderen i utløseren, og gir et ekstra lag med sikkerhet. PS - får du vesten sjekket på Regatta sin sommerturné, får du med en gratis Safe Lock.
– Når du tar godt vare på flyt- og redningsvester kan de vare i mange år. Men hvis du ikke vedlikeholder vesten, kan den gi en falsk trygghet på sjøen – og det merker du nødvendigvis ikke før det er for sent.
I tillegg til at sylinderen kan løsne fra utløseren på grunn av røffe forhold og mye bevegelse, kan sjøsprøyt trekke gjennom beskyttelsesdekket og føre til rust på sylinderen. Regn og saltvann, gjerne i kombinasjon med at vesten blir liggende i bunnen av båten, kan også føre til at cellulosetabletten løser seg ut og vesten blåser seg opp, uten at du er klar over det.
– Så tenker en gjerne at “her må det jo bare ha skjedd en feil” og bretter den sammen igjen, uten å dobbeltsjekke at alt er som det skal. Det gjelder voksne - men kanskje særlig barn, forteller Sjur.
I forkant av årets sommer har han derfor en tydelig oppfordring til båtfolket:
– Sjekk vesten! Møt mannskapet på Regattabåten i sommer, så gjør de det for deg. Hvis du ikke har anledning til å møte dem, kan du gjøre det selv.

Tips!
CO2-sylinderen må alltid være godt fastskrudd for at vesten skal blåse seg opp, og det er noe du bør kontrollere med jevne mellomrom – men det kan være lett å glemme. Derfor tilbyr Regatta sylindersikringen Safe Lock.
Dette er et lite produkt som du enkelt kan montere i vesten på egenhånd. Safe Lock «låser» CO2-sylinderen i utløseren, og gir et ekstra lag med sikkerhet. PS - får du vesten sjekket på Regatta sin sommerturné, får du med en gratis Safe Lock.